1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

De vide in het eigen kantoor annex meditatieruimte levert een aangename ruimtelijkheid op, op dit smalle perceelreststuk waarop gebouwd is. De Yogacursussen (www.anitahuijts.vpweb.nl/) op dinsdag- en woensdagavond vinden plaats op de experimentele vloerverwarming, bekleed met linoleum. De kantooraanbouw is met ’n zo groot mogelijke overlapping tegen de bestaande woning aangebouwd. Daarmee zijn aanzienlijke vierkante meters (ongeïsoleerde) luchtspouwmuur uit de jaren 50 naar de binnenruimte verhuisd. Op de aansluitingen van nieuwbouw en oudbouw is het oude buitenspouwblad opengezaagd om ’n warmte(koude)brug te voorkomen. Tegelijkertijd is op diezelfde lijnen in de spouw isolatie aangebracht om in de oude luchtspouw (van oorsprong zwak geventileerd) de lucht volledige tot stilstand te laten komen. Dit gedeelte van de oudere woning hoeft dus niet meer "gerenoveerd" te worden met “inspuitspouwisolatie”.

pagina 2
Het kantoor hier aan de Heuvelweg is door firma Peters uit Schinveld in houtskelet als dragend binnenspouwblad uitgevoerd en ‘bekleed’ met ’n nietdragend buitenspouwblad van baksteen (baksteen als decoratief element reeds 80 jaar geleden in Krefeld toegepast).  In tegenstelling tot de vaste en variabele richtlijnen binnen het duurzaam bouwen pakket, waarin houtskelet lager gewaardeerd wordt, dan het bouwen met steenachtige materialen, zal bij de juiste detaillering in beide gevallen een net zo lange levensduur gegarandeerd kunnen worden.  Kijk maar naar oude vakwerkgebouwen voor ’n groot deel uitgevoerd in hout.
Hout heeft daarbij, los van de absurde CO2-uitstoot-discussie/-transmissie en –globaliseringstrategieën een veel lager energie-inhoud dan alle steenachtige producten, makkelijker recyclebaar en met een juiste lange termijn strategie ecologisch te verbouwen. Het kantoor staat op een voormalige lange oprit die langs de woning liep.
pagina 3
  De bestrating naar de 60er jaren prefab garage is vervangen door het 3 verdiepingen tellende gebouw. De oude garage behoort weer tot het onbebouwde landschap. De huidige garage als souterrain vangt aan de achterkant daglicht via de in de tuin verdiepte patio. Via patio en oprit verdwijnt het hemelwaterafvoer de grond in. Het dak van het kantoor is voorzien van ’n Sedumbegroening op ’n EPDM dakbedekking. Dit groendak compenseert het ‘landschap’ met het verlies door de bebouwing. Het (gefilterde) regenwater van de daken wordt opgevangen in een waterreservoir onder de bestrating van het hofje. Het reservoir is aangesloten op de beide wc’s en het regenwater wordt in de tuin gebruikt. Het hofje is ook niet aangesloten op de riolering. In het principe dat minder meer is, kan er ’n parallel getrokken worden naar lowtech en lowbudget bouwen, zonder energie- en budgetvretende technische middelen, met een knipoog om ’n zo laag mogelijke voetafdruk achter te laten.

pagina 4
De ruimte wordt in de winter extra passief opgewarmd door de op de achterzijde 5 meter hoge op het zuiden georiënteerde glaspui. In de zomer wordt het bovenste gedeelte van deze pui door aan de buitenzijde aangebrachte zonneschermen en in het onderste gedeelte door ‘n horizontaal geleide Kornoeljeboom (van oorsprong struik) beschermt.
  • foto1.jpg
  • foto2.jpg
  • foto3.jpg
  • foto4.jpg
  • foto5.jpg
  • foto6.jpg